Bruine alg

Bruine algen (ook wel diatomen genoemd) zijn een bekend probleem bij pas ingerichte aquariums. Gelukkig verdwijnen ze net zo snel als dat ze gekomen zijn. Blijven ze toch rondhangen in je bak, dan zijn ze gemakkelijk te verwijderen. Je vindt ze meestal terug op het glas, het substraat of de planten.

Wat is de oorzaak van bruine algen?

Bruine algen zijn meestal terug te vinden in aquariums die nog niet voldoende “gerijpt” zijn. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Het substraat geeft silicaat af aan het water;
  • Een ammoniumpiek in het aquarium;
  • Slechte plantengroei, bijvoorbeeld door te weinig voedingsstoffen.

Hoe bestrijd je bruine algen?

Is je bak pas recent opgesteld geweest? Dan zal de alg wel vanzelf verdwijnen. Geen paniek dus. Als je ze toch weg wil, dan kun je de bruine algen eenvoudig verwijderen door met een stuk stof of wat filterwol over de alg te gaan. Ook een aantal vissen lusten deze alg, bijvoorbeeld Otocinclus en Amano garnalen.

Blijft de bruine alg steeds terugkeren? Dan geeft er waarschijnlijk iets ammonium af aan je water, bijvoorbeeld rottende planten. Een ander trucje dat ik ook vaak gebruik, is het product “Seachem Purigen” toevoegen aan de filter. Dat spul zuivert het water (bijv. van ammonium) zonder de belangrijke voedingsstoffen te verwijderen!

Vergeet ook niet om te zorgen dat je planten goed groeien door ze voldoende meststoffen toe te dienen in balans met je aquariumverlichting.

 

Bron: http://www.aquascaping-blog.com