Baardalg

De baardalg (ook wel zwarte puntalgzwarte penseelalg of roodwieren genoemd) groeit in groep op traag groeiende planten, aquariumdecoratie en uitrusting en kan tot een halve centimeter lang worden. Deze algensoort is vaak lastig te verwijderen.

Wat is de oorzaak van baardalg?

  • Lage CO2: maak je gebruik van sterke belichting in je aquarium dan is de baardalg vermoedelijk het resultaat van een laag of fluctuerend CO2 gehalte in het water;
  • Onstabiele CO2: baardalg is vaak ook het resultaat van onstabiel CO2 gehalte. Hierbij fluctueert de CO2  in het aquarium steeds: de ene dag is er voldoende, de andere dag weer een tekort;
  • Onvoldoende watercirculatie: door slechte watercirculatie bereikt de CO2 bepaalde hoeken van je aquarium niet.

Hoe bestrijd je baardalg?

Verbeter eerst je watercirculatie, op die manier geraken al je aquariumplanten aan CO2 wat zorgt voor een betere groei en bijgevolg minder algen. Een spray bar kan handig zijn om doorheen je bak een gelijkmatige doorstroming te verkrijgen. Ook een waterpompje kan helpen indien je filter niet sterk genoeg is.

Vervolgens verhoog je het CO2 gehalte geleidelijk aan. Hou hierbij je vissen in het oog: verandert hun gedrag of beginnen ze bijvoorbeeld aan het wateroppervlakte naar lucht te happen, dan voeg je teveel CO2 toe. Je kunt ook gewoon je aquariumverlichting verlagen, waardoor de vraag naar voedingsstoffen daalt.

 

Heb je geen CO2-systeem? Geen probleem.

Easy-Life EasyCarbo wil ook wel eens helpen bij het bestrijden van baardalg, zeker in grotere hoeveelheden. Er zit namelijk een stof in waar baardalg absoluut niet tegen kan.

Gebruik je liever geen chemische middeltjes, dan kun je bij je vaste aquariumwinkel eens rondkijken voor een Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis). Die staat ervoor bekend om deze alg op te eten.

 

 

Bron: http://www.aquascaping-blog.com